Friday, 6 October 2006

Handboek Zeilwedstrijdregels 2009-2012

Wat heeft een weblog nu met een boek over de regels te maken?

Wel, in 2008 kreeg ik, via een berichtje van een mede jurylid, te horen dat een Engelse uitgever iemand zocht om het boek van Bryan Willis "Rules in Practice 2009-2012" in het Nederlands uit te brengen.
Na gesproken te hebben met een vriend die ook watersportboeken uitgeeft en nadat hij contact had gezocht met Wiley - de uitgever uit Engeland - zijn we de deal aangegaan. Hij de uitgave en ik de vertaling.
Voor mij een uitdagende klus, zo goed ben ik nou ook weer niet in taalwerk en voor hem ook een avontuur want zo groot zal het lezerspubliek nou ook weer niet zijn. Er zijn in Nederland ongeveer 8000 min of meer actieve wedstrijdzeilers.
Met een strikte deadline om voor de Hiswa klaar te zijn is hier het resultaat:
Het "Handboek Zeilwedstrijdregels 2009-2012":

Handboek Wedstrijdregels 2009-2012

Van de achterkaft:
Elke serieuze wedstrijdzeiler wil graag weten hoe hij of zij moet handelen in bepaalde situaties. Dit boek geeft die benodigde kennis in heldere taal en verschaft inzicht in de regels voor wedstrijdzeilen zoals die de komende vier jaar gelden.
Bryan Willis kijkt naar situaties die vaak voorkomen in zeilwedstrijden, of dat nu wedstrijden bij je eigen club zijn of nationale of wereldkampioenschappen. In tegenstelling tot andere boeken, benadert Bryan elke situatie vanuit jouw standpunt en plaatst jou aan boord van de betrokken boot. Daardoor weet je wat je rechten en wat je plichten zijn; wat je mag, of juist niet mag. Hij vertelt wat je moet doen en hij stelt de cruciale vragen die bepalend zijn voor het vaststellen van de feiten, mocht het incident in de protestkamer terecht komen. Met deze kennis kun je niet alleen voorkomen dat je de regels overtreedt en een straf moet emen, maar kun je jouw zaak, mocht het tot een protestbehandeling komen, optimaal presenteren.

Dit Handboek Zeilwedstrijdregels geeft een speciale analyse van de regelwijzigingen en bevat ook de volledige Regels voor Wedstrijdzeilen 2009-2012 van het Watersportverbond, inclusief alle Appendices.

Bryan Willis treedt overal ter wereld op als voorzitter van internationale jury’s op grote evenementen. Hij was voorzitter van de jury tijdens de Olympische Spelen in Sydney en juryvoorzitter en Chief-Umpire bij de laatste drie edities van de ‘America’s Cup’. Hij was vicevoorzitter van het ‘Racing Rules Committee’ van de Internationale Zeil Federatie (ISAF), waarin hij meer dan 25 jaar zitting heeft gehad.
Hij heeft het ISAF Race Management Committee en het ISAF Race Officials Committee als voorzitter geleid en was grondlegger van de ontwikkeling van umpiring (scheidsrechteren) bij Match Racen.

De vertaler, Jos Spijkerman, is naast erkend nationaal wedstrijdleider ook nationaal judge en umpire. Sinds 2005 erkend International Judge en sinds 2007 erkend International Umpire. Hij is actief in protestcomités in binnen- en buitenland en geeft in de winter diverse ‘regelavonden’ voor verenigingen en is betrokken bij de umpireopleiding van het Watersportverbond. Hij schrijft regelmatig over de Regels voor Wedstrijdzeilen 2009-2012 op zijn weblog: http://rrsstudy.blogspot.com/


Ik heb toch heel wat uurtjes in deze vertaling gestoken, maar vond het erg leuk om te doen. Niet alleen vanuit de uitdaging maar ook omdat daardoor de nieuwe regels als snel vertrouwd raakten. Ik hoop die kennis goed te kunnen benutten in de Protestkamer en als umpire op het water.

Dit project was zeker niet gelukt zonder de hulp van Josje Hofland-Dominicus. Als professionele vertaler heeft ze me buitengewoon geholpen om consequent te blijven. Haar inzicht in de taal is vele malen groter dan ik ooit zal krijgen. Ook wil ik graag Bryan Willis en Marianne Middleton bedanken voor het geduld dat ze hebben opgebracht om mijn vele vragen te beantwoorden.

Als je in het bezit wilt komen van een exemplaar van dit boek, kun je het waarschijnlijk in een watersportzaak of een grotere boekhandel in een watersportplaats wel krijgen. Je kunt het ook via Bol.com op het Internet bestellen. Voor de prijs hoef je het niet te laten.Het koste € 24,50 voor een heldere uitleg EN de volledige tekst van de Regels voor Wedstrijdzeilen.

Oh, voor ik het vergeet. Mocht je in het boek iets tegenkomen wat verbeterd kan worden, aarzel dan niet om een mailtje te schrijven.

.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...